1622486647403_raitaiset-me.png

Rodun omi­nais­piir­teet

Kestävä alkuperäisrotu
Terve ja pitkäikäinen
Helpot poikimiset ja pirteät vasikat
Hyvä karkearehun käyttäjä
Monipuolinen laiduntaja ja maisemanhoitaja
Maukas ja marmoroitunut liha
Kaksoiskarva
Luonnostaan nupo
Ulkona kasvatettava
Ris­tey­tys­po­ten­ti­aa­li
1622488929160_20140628-0003-me.jpg

Rakenne

Galloway on keskikokoinen liharotu. Rodusta löytyy pienempiä ja suurempiakin linjoja. Täysikasvuiset lehmät painavat n. 400-550 kg ja sonnit n. 800-950 kg. Vasikoiden syntymäpaino vaihtelee 30 kilon molemmin puolin.


Gallowaylla on pitkä runko ja syvä, leveä rinta. Jalat ovat lyhyehköt, mikä tekee gallowaysta hieman tanakan näköisen. Rotu on luonnostaan nupo. Gallowayn pää on lyhyt ja leveä. Korvat ovat leveät ja usein hyvin karvaiset. Silmät ovat suuret ja ilmeikkäät, sieraimet suuret ja turpa leveä.


Galloway on kaksoiskarvarotu. Tiheä, villamainen aluskarva eristää lämpöä, päällyskarva on hieman taipuisa tai kiharainen. Kaksoiskarvan myötä ruhoon ei myöskään kerry ylimääräistä selkärasvaa. Kesäksi paksu talviturkki ohenee huomattavasti.

1634666877956_DSC_0069-me.JPG

Luonne

Luonteeltaan galloway on leppoisa, utelias ja rohkea. Sonnit ovat luonteeltaan säyseitä, mutta sonnilaumassa tarpeen tullen hyvin jääräpäisiäkin.


Gallowaylehmät ovat erinomaisia emoja: ne poikivat helposti ja yleensä ilman apua sekä hoitavat vasikan huolella. Emo on usein hyvin suojelevainen vasikkaansa kohtaan, mutta ei kuitenkaan aggressiivinen. Vasikat ovat erittäin pirteitä ja elinvoimaisia.

1622492218976_20201212_183641-me.jpg

Ruokinta, kasvu & olo­suh­teet

Gallowayn ruokinta perustuu karkearehuun ja sille soveltuu melko vaatimatonkin ja vanhempana korjattu säilörehu. Emot lihovat helposti, jos rehu on liian voimakasta. Rehunkäyttäjänä ja laiduntajana galloway on nirsoilematon ja tehokas, se sopii hyvin myös luonnonlaitumille ja maisemanhoitoon.


Vaatimattomuus ei tarkoita sitä, etteikö gallowaykin tarvitsisi riittävästi sille sopivaa rehua ja laitumia. Kokemuksemme mukaan galloway kuitenkin menestyy niukemmalla rehulla niin määrän kuin laadunkin suhteen.


Alkuperäisrotuna gallowayn kasvu on hitaampaa. Sonnin teurasikä on noin 2,5-3 vuotta riippuen myös ruokinnasta. Hiehojen sopiva astutusikä on yleensä vähintään 2 vuotta. Liian nuorena astutetulle pienelle hieholle saattaa tulla poikimavaikeuksia ja muita ongelmia, joten on parempi antaa eläimen kasvaa rauhassa. Kärsivällisyys kannattaa, sillä hiehosta kasvaa todennäköisesti pitkäikäinen emolehmä.


Vaikka galloway onkin ulkona kasvatettava rotu, joka pärjää pahimmassakin skotlantilaisessa säässä, on karjalla oltava riittävä sääsuoja ympäri vuoden. Ruokintapaikan ja vesipisteen sijaintia on hyvä miettiä niin hoitajan kuin eläinten mukavuuden ja hoitotöiden sujuvuuden kannalta. Kiinteä alusta on helpoin puhdistaa, mutta vähintään kannattaa suunnitella ratkaisu, joka on käytännöllinen ja toimiva myös märimpään vuodenaikaan. Lisäksi karjan kiinniottoa ja käsittelyä varten on hyvä olla käsittelyhäkki tai lukkoaita, jossa hoitotoimenpiteet sujuvat helposti ja turvallisesti.

1634752785624_valkoinen_gallowaysonni-me.JPG

Teu­ras­pai­no ja lihan laatu

Toistaiseksi tilalta on mennyt teuraaksi eniten vasta gal­loway­ris­tey­tyk­siä. Sonnien teurasikä on ollut 30-36 kk ja teuraspainot ovat olleet nuoremmilla (30 kk) keskimäärin 350 kg ja vanhemmilla (36 kk) 450 kg. Lihakkuusluokat ovat olleet U ja R ja rasvaluokka 2-3.


Liha on maukasta ja marmoroitunutta. Sen ominaisuuksiin ja makuun vaikuttaa mm. karkearehuun perustuva ruokinta ja pidempi kasvatusaika.


Kastraatiolla on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus lihan laatuun ja marmoroitumiseen, joten härkien teurastuloksia lähitulevaisuudessa odotetaan mielenkiinnolla.

1622489356436_DSC_0025-2aemzo-me.JPG

Väritys

Gallowayssa kiehtoo tietenkin myös sen väritys. Galloway on yleisimmin musta, lisäksi esiintyy punaista ja harmaata väritystä. Belted galloway on siis myös useimmiten mustavalkoinen, mutta 'beltie' voi olla pohjaväriltään myös punainen tai harmaa.


Galloway voi olla pääväriltään myös valkoinen. Valkoisella gallowaylla on mustat tai punertavat korvat ja turpa sekä muutamia väripilkkuja muualla turkissa.


Näiden lisäksi tunnetaan harvinainen kirjava galloway, 'riggit', joka on pohjaväriltään musta, punainen tai harmaa ja sillä on valkoinen selkäjuova. Kirjavan gallowayn uskotaan olevan peräisin valkoisen ja yksivärisen gallowayn yhdistelmästä. Toisaalta on viitteitä siitä, että kirjava väritys olisi alkuperäinen väri, jota esiintyy myös muissa alkuperäisroduissa.


Mustassa ja valkoisessa gallowaykarjassa saattaa yhä esiintyä kirjavia riggit-vasikoita toisinaan. Usein keskitytään kasvattamaan tiettyä värilinjaa, mutta jalostuksessa voidaan aika ajoin risteyttää eri värigeeniä kantavia yksilöitä, jotta halutut väriominaisuudet saataisiin säilytettyä. Joskus vasikoiden väritys saattaa silti yllättää.


Belted gallowayn tunnistettavin piirre on sen omalaatuinen karvapeitteen väri. Britanniassa ollaankin erityisen tarkkoja värityksestä belted gallowayn kohdalla; kantakirjaan hyväksytään vain sonneja, joilla on kokonainen valkoinen vyökuvio. Kuviossa ei saa olla väripilkkuja, eikä muualla turkissa valkoista. Lehmille sallitaan pieni määrä valkoista muualla kuin vyössä.

1622489748665_vy%C3%B64-me.jpg

Ris­tey­tys­po­ten­ti­aa­li

Galloway sopii hyvin risteytyksiin eri liharotujen kanssa. Gallowaysonni periyttää jälkeläisilleen nupouden ja belted galloway-sonni useimmiten myös jonkinlaisen vyökuvion. Gal­loway­ris­tey­tyk­sen etuna on mm. jälkeläisten elinvoimaisuus ja kasvupotentiaali.

Yh­teys­tie­dot

Karhusaarentie 147

62660 Itäkylä


050 512 2558 / Anita

© Karhusaaren tila 2021. Kaikki oikeudet pidätetään.